Moergoed is een term uit de bijenhouderij. Wanneer we spreken over een moergoed bijenvolk, betekent dit dat er een eitjes leggende koningin (moer) in het volk aanwezig is. Dit is een voorwaarde voor een goed functionerend volk.

De enige functie van de koningin is eitjes leggen, dit doet ze dan ook de hele dag. Op een goede dag kan dit oplopen tot zo’n 2000 eitjes per dag.

De werksterbijen zijn onbevruchte vrouwtjes. Zij verzorgen de koningin, het broed, bouwen de raat, brengen stuifmeel en nectar binnen en dikken het in tot honing. Ook regelen ze de vocht- en warmtehuishouding in de bijenkast. Omdat ze zo intensief werken leven ze in de zomerperiode vaak niet langer dan zes weken. Dit in tegenstelling tot de koningin die wel 6 jaar oud kan worden. In elke fase van het leven van de werkster heeft ze een andere taak. Eerst werkt ze in het volk en hoe ouder ze wordt hoe gevaarlijker het werk: ze gaan vliegen en water, stuifmeel en nectar halen.

De darren zijn de mannelijke bijen. Deze zijn qua omvang het grootst. Omdat de angel anatomisch gezien een eilegbuis is heeft de dar er geen. Dit betekent dus ook dat de dar niet kan steken. De enige functie van de dar is de voorplanting verzorgen, door te paren met een onbevruchte koningin van een ander volk. De paring vindt plaats in de lucht, tijdens het vliegen. Na de paring sterven ze. Een koningin kan bevrucht worden tot zo’n 25 verschillende darren. Dit gebeurt één keer in haar leven, tijdens de zogenoemde bruidsvlucht. De sperma slaat ze op en bewaart ze om de rest van haar leven eitjes mee te leggen.

Op mijn Facebook-pagina en Instagram zet ik regelmatig foto’s en weetjes van de activiteiten in en rond het bijenvolk gedurende het jaar. Wil je zelf wat voor (wilde) bijen doen, kijk dan eens op de website https://www.nederlandzoemt.nl voor leuke tips. Of bestel biologische bloemzaden voor in jouw eigen tuin in mijn webwinkel.

Chat openen
1
Hallo,

Heb je nog vragen of kom je er niet helemaal uit. Start hier dan een whatsapp chat, ik denk graag met je mee.

Groet,

Nanda